היחס החיובי לצבא הוא הבסיס. צריך להיזהר מלגלוש לדיבור ישיר נגדו – זה לא נכון ולא עוזר. תפקידנו הוא להציג את הנתונים והעובדות ולהציף את המורכבויות, לא תמיד עם המסקנות המתבקשות. הבנות חכמות מספיק להבין מעצמן את הנקודה: מה שנראה נוצץ ומגניב, למעשה מורכב מאוד.
חשוב להיות מודעים למורכבותו של המסר: מצד אחד אוהבים ומעריכים את צה"ל, מצד שני מספרים על הבעיות הקיימות בו (מומלץ לראות את השיחה של הרב יוני לביא בכנס לבחור נכון של ארגון חותם.)
לא כדאי להיכנס למקום של התנצחות ומאבק עם הבנות. חשוב שהן יחושו שאנחנו בצד שלהן, ולא, חלילה, נגדן. שירגישו שאנו רוצים לעזור להן לראות באופן מלא את כל השיקולים כדי להגיע להחלטה הנכונה והטובה בעבורן.
לדבר על ערך התרומה וההתנדבות ולהביע הערכה כנה לרצון של הבנות להתנדב, לתרום ולהקדיש שנה/שנתיים מחייהן להתמסרות למען עם ישראל.
להיפך: כיוון שאנו יודעים שהן חדורות במסר החינוכי שהן קיבלו במהלך השנים, על חשיבות המעורבות עם עם ישראל, חשוב לנו לאזן אצלן את העניין ולתת לו גבולות – שכל מעורבות עם עם ישראל תיעשה בכללי ההלכה והצניעות, באופן שערך המעורבות לא יבטל את קיום התורה והשמירה על ההלכה. למידע נוסף ראו פרק: האם איננו סומכים על יכולת העמידה הרוחנית של הבנות>>
להראות לבנות כיצד במגוון תפקידים בשירות הלאומי אפשר ליישם באותו אופן, ואף באופן מושלם ונכון יותר, את הערכים שהן רוצות לממש בצבא ולסייע להן למצוא במסגרת זו תפקיד המתאים לכישרונותיהן. להרחבה>>
לשייך את כל הנושא למשהו גדול עוד יותר – שליחותה של הבת הדתית בעולם. חשוב להתייחס לסוגיה זו, כי זה מה שמניע את הבנות הללו. שלא תוותרנה על הרצון הטהור והיפה שלהן לתת מעצמן למען עם ישראל. אלא שיבינו שצריך לעשות זאת בחכמה ובגבורה, באופן שלא יפגע בהן או באחרים, אלא יעצים אותן לקראת חיים שלמים של נתינה ותרומה. למידע נוסף>>
עם הבנות המתאימות להרחבה זו, כדאי להסביר שהבחירה העומדת לפניהן היא בחירה בין תרבויות - תפיסה יהודית מול תפיסה מערבית ליבראלית
ולהעצים בתוך כך את השיח התרבותי כשיח חיובי. אחד הדברים המבדילים בין התרבויות הוא תפיסת ההבדלים בין גברים לנשים, אשר ממנה נגזרת גם תפיסת הזוגיות והחיבור בין המינים.
מומלץ לאתר בוגרות/בנות שחוו את השירות הצבאי בצורה לא טובה ולהזמינן לשתף את הבנות במורכבות, או להעביר בעצמנו את הסיפור שלהן – ההמחשה הזאת חשובה.
לא תמיד נכון להדגיש יתר על המידה את הצד ההלכתי ואת הרבנים האוסרים על בנות להתגייס. אם רואים שהדברים האלה 'עוברים מעליהן', כדאי להדגיש יותר את הצד הרוחני: להסביר שיש עדיפות לשירות לאומי שמותאם יותר לבנות הדתיות, ושרוב הבוגרות שלו ממשיכות לחיות חיים דתיים
להנחות ולעודד גם את הבנות המתלבטות שקודם כול יוציאו פטור – תמיד אחר כך תוכלו להתחרט.
בחוברת לבחור נכון מתקיים דו שיח כנה ופתוח בין הבת, שירה, לאמה לקראת ההחלטה הגורלית על המשך דרכה. הנה קטע מהשיח ביניהם על הנושא כאן -
וואי אמא, אני כל כך שמחה שדיברנו. הבאת לי כל כך הרבה כיוונים חדשים, עמוקים ומשמעותיים. ממש פתחת לי את הראש. אני צריכה עוד לעכל את כל הדברים... אבל ממש חשוב לי ומעניין אותי עוד דבר אחד: איך תגיבו אם בכל זאת אתגייס לצה"ל...?
את יודעת שאנחנו נאהב אותך תמיד. אנחנו ההורים שלך, ונשתדל לעזור לך ולתמוך בך גם אם תבחרי בדרך שאנחנו חושבים שהיא טעות. גם אם תבחרי להתגייס, אני לא 'אוותר' עלייך חלילה. אני ארצה שנמשיך לדבר באופן שוטף ופתוח, ושנראה כל הזמן איך תוכלי לשמור בנאמנות על תורה ומצוות גם במהלך השירות, ולא להיחלש ביראת שמים. בסוף זו המחויבות שלנו כהורים, לאהוב את הילדים שלנו בכל מצב, לעזור להם, לתמוך בהם ולחזק אותם, וכך אני גם מתכוונת לעשות.
בד בבד, אני מקווה שתתחברי למה שאנחנו חושבים ומאמינים, שתחליטי את ההחלטה הנכונה, וכמובן, שתבחרי בה מתוך הזדהות, מתוך חיבור פנימי ובשמחה. אוהבת!