על רקע השיח הגובר בעד ונגד גיוס בנות דתיות לצבא, השקנו בארגון חותם קו חדש לייעוץ והכוונה לבנות - "בדרך לשירות משמעותי". במסגרת השקת הקו פורסם בדף הפייסבוק של חותם-יהדות על סדר היום, סרטון אנימציה שמטרתו להעלות את המודעות לבעייתיות בשירות בנות דתיות בצבא.
הסרטון מציג סיטואציות שעלו מעדויות שהתקבלו מחיילות בשטח, בהן עולם הערכים של הבנות הדתיות נפגע. חשוב לציין כי הדוגמאות שהובאו בסרטון הן העדינות ביותר מבין הדיווחים שקבלנו מחיילות דתיות ולצערנו המצב בשטח חמור הרבה יותר. אנו קוראים לכל בת ובת לתרום תרומה משמעותית בשירות הלאומי, כעמדת הרבנות הראשית לישראל. נשמח לסייע בקו שלנו לכל בת אשר זקוקה לסיוע בתחום.
לפניות לקו הייעוץ 'בדרך לשירות משמעותי' חייגו: 073-3904102
לאחר פרסום הסרטון התקבלו תגובות רבות מכל גווני הקשת הדתית והפוליטית והדיון על גיוס בנות דתיות לצה"ל עלה לכותרות. בין התגובות שהתקבלו היו תגובות חריפות כנגד הארגון והסרטון שהגיעו דווקא מהמחוזות הליברלים של החברה הישראלית והדתית, מהם היינו מצפים שיוכלו להכיל דעות שונות. לצערנו התברר שהליברליות סלקטיבית ביותר כשמדובר בדעות שאין עולות בקנה אחד עם השקפת עולמה, היטיב לתאר את הצביעות אריאל שנבל בטור שפורסם בNRG - 'חושבים שאתם ליברלים? השבוע הוכחתם שלא ממש'. עוד בנושא: חדשות ערוץ 2 - "קמפיין הפחדה" | הארץ - "ים סוער של גברים"| חדשות 10 - אם תתגייסו תהיו לבד במערכה | עורך אתר כיפה - בוגרת אולפנה? את כנראה מטומטמת | הרב חיים נבון - מסע תעמולה מעצבן למדי | הרבנית מיכל נגן - חותם הגזמתם לגמרי
תגובות נבחרות של חברי ארגון חותם: הרב יהושע שפירא – הדרכת התורה נקבעת על ידי גדולי ישראל | צפו במנכ"ל חותם עמיטל בראלי בעימות אצל אורלי וגיא - ערוץ 10 | אחיעזר וולף משיב לעורך אתר כיפה – עכשיו בואו נדבר על העובדות | הרב איתמר סגל – שירות בנות, למה לא? | אחיעזר וולף - הרבנית נגן, מה באמת דעתך על הסרטון שלנו?
תכנית הלימודית החדשה במקצוע 'תרבות יהודית ישראלית' נוסדה בעקבות ירידה בפופולאריות של לימודי היהדות בבתי ספר ממלכתיים. מטרת התכנית לתגבר את לימודי היהדות ולעודד עוד מורים לעסוק במקצוע. הכוונה – כוונה טובה, אך כשבוחנים את התכנים ואת הגופים הממונים על הכשרת המורים, קשה שלא להבחין ב'רוח החדשה' אותה הם מנסים להביא לתלמידים, ובמסרים שאינם נאמנים, בלשון המעטה, לערכים היהודיים כפי שהם. בדו"ח שפרסמנו ניתן לראות כי תכנית הלימודים מרוקנת את היהדות מתכנה. הסמלים והסיפורים אמנם נותרו, אך הערכים הינם פלורליסטיים-הומניסטיים לחלוטין. מסקנות ועדת שנהר, המכרזים שפרסם משרד החינוך, אופי המכונים שזכו בו ואף תכניות הלימוד עצמן, מבטאים רצף של השקפות רפורמיות על היהדות והנחלה של ערכים חילוניים ומערביים לחלוטין.
הרב אברהם וסרמן, מרבני ארגון 'חותם', והרב אורי שרקי, רבה של קהילת בית יהודה בירושלים, פנו במכתב חריף לשר החינוך נפתלי בנט, בדרישה להקים צוות שיתקן את מסקנות ועדת ביטון, וזאת בשל פגמים חמורים במסקנות הוועדה. לדברי הרבנים, "אמנם כוונת חברי הוועדה רצויה, אך עבודתם המאומצת לוקה במספר חסרונות שהכרחי לתקנם, שאם לא כן עשוי להיווצר נזק שיהיה קשה לתקנו בעתיד". במרכז המכתב מצביעים הרבנים על "התחושה הלא נוחה, שקידום הזהות הספרדית משמש את מחברי הדו"ח לשם קידום אג'נדה קוסמופוליטית שריח רפורמיות ושמאלנות דבק בה, מה שמהווה חריגה משמעותית מן המנדט שנתנו מקימי הוועדה. לטעמנו אין כאן ייצוג של הספרדיות כי אם נקיטת עמדה בסוגיה תרבותית השנויה במחלוקת", כותבים הרבנים.
להרחבה: צפו בכתבו של אבישי בן חיים בערוץ 10 | רבנים לבנט: תקן מסקנות ועדת ביטון | הרב שרקי לבנט על מסקנות ועדת ביטון - ריח רפורמי ושמאלני | קבוצה קטנה מנסה לנסח את מורשת ספרד מחדש
מנכ"ל ארגון חותם עמיטל בראלי שיגר השבוע מכתב לשר החינוך נפתלי בנט ובו ביקורת על ספר הלימוד 'בנתיבי ירושלים' המיועד לכיתה ו' ומציג את ירושלים כקדושה לשלוש הדתות באופן שווה, ואף מפנה את התלמידים ללמידה ב"ברית החדשה". "משרד החינוך בהנהגתך מוביל את תכנית 'ירושלים' להנחלת מורשת עיר הבירה ההיסטורית של מדינת ישראל. התכנית המבורכת, מעמיקה את השורשים של תלמידי ישראל בכל שכבות הגיל, ומעניקה משמעות ערכית-יהודית לקשר שלהם לעיר הבירה שלנו", כתב בראלי, "אולם דא עקא, שבליבה של תכנית חשובה זאת קיים ספר לימוד, שדווקא מרחיק את התלמידים מערכים חשובים אלה". הסכנה בהצגת תכנים אלו בחינוך הממלכתי היא כפולה - בפן הלאומי ובפן המסורתי. תפיסת ירושלים כקדושה לשלוש הדתות באופן שווה, מערערת את יסודות הזכות של העם היהודי לריבונות בה, ולמעשה נותנת לגיטימציה לקולות הקוראים תיגר על ירושלים כבירתה הבלעדית של מדינת ישראל.
ועדת החוקה של הכנסת דנה בשבוע שעבר בתקנות החדשות למינוי מנכ"ל בתי הדין הרבניים, אותם מבקש שר הדתות דוד אזולאי לאשר בעקבות הוראת בג"ץ על כך שגם אשה תוכל להתמנות לתפקיד. במהלך הדיון תקפו ארגוני הנשים את התקנות, אשר לפיהן מנכ"ל בתי הדין יהיה רב או טוען/ת רבני/ת, עורך דין ואף שאורח חייו יהיה תואם לתפקיד. גם היועץ המשפטי של הוועדה טען בדיון כי הדרישות אינן מקבילות לדרישות בתפקידים אחרים. אבנר פורת, נציג חותם שהשתתף בדיון, בחר להציג נתונים על המכהנים בתפקיד מנכ"ל הנהלת בתי המשפט. פורת הראה כי מאז קום המדינה ועד היום לא כיהנה ולו אשה אחת בתפקיד, וכל המכהנים היו שופטים, על אף שהדבר לא נדרש על פי החוק. פורת טען בדיון כי מדובר בצביעות. "בג"ץ וארגוני הנשים רוצים מנכ"לית לבתי הדין? קודם כל שיטפלו בהנהלת בתי המשפט, שם "במגרש הביתי" שלהם לא כיהנה אשה אחת בתפקיד מאז קום המדינה".
כחלק מהניסיונות להתמודד עם תופעת התרבות הכלבים המשוטטים, הוקצה תקציב בסך 4.5 מליון ₪ לטיפול בנושא. תיקון חדש להצעת החוק להסדרת הפיקוח על הכלבים, מבקש להפנות את התקציב לטיפול באזורי הפריפריה, תוך מתן דגש על כך כי התקציב לא יופנה להמתת הכלבים, משמעות הדבר היא כי התקציב יופנה לטובת עיקור וסירוס כרורגי, הליך רפואי הגורם סבל רב לבעל החיים ואסור על פי ההלכה. בדף עמדה שפרסמנו בחותם מוצע תיקון נוסף שמטרתו למנוע השקעת התקציב בסירוס ועיקור כירורגי ולהקצות את התקציב לטיפולי עיקור וסירוס הורמונליים המותרים על פי ההלכה ואינם כרוכים בסבל לבעלי החיים.
לקריאת דף העמדה המלא לחצו כאן>>
בשבוע שעבר דן בג"צ בעתירת "המרכז הרפורמי לדת ומדינה", המבקשת לאפשר לגופי כשרות פרטיים להעניק תעודות כשרות ולא רק לרבנות הראשית. לעתירה ביקשו להצטרף כידידי בית המשפט גם איגוד המלונות, איגוד המסעדות ותנועת "נאמני תורה ועבודה". מנכ"ל ארגון ''חותם'', עמיטל בראלי, תקף את התנהלות הארגונים המתנגדים לרבנות וכינה אותה צבועה. "הגופים שביקשו להצטרף לעתירה כידידי בית המשפט מנמקים את הבקשה שלהם במצב הקטסטרופלי של הכשרות בהשגחת הרבנות, ומסבירים בין השאר שיש חוסר אחידות בכשרות, שכן לכל רבנות מקומית יש את הדרישות שלה דבר שגורם לכך שהמערכת לא יכולה לתפקד ", מסביר בראלי. "אולם תקיפת הרבנות דווקא בטיעון הזה מצד המתנגדים לה, הינה צביעות ממדרגה ראשונה, שכן כאשר הוגשה הצעת חוק של ח"כ סמוטריץ' בעידוד ארגון חותם וכושרות, שמטרתה יצירת נהלי כשרות אחידים בכל הארץ, אותם גופים התנגדו להצעת החוק ולא אפשרו לקדם אותה''.
להצעת החוק של חותם בנושא נהלי כשרות אחידים לחצו כאן>>
בית המדרש לחברה הפועל בישוב בניצן, עוסק בסוגיות בתחום החברה והמשפחה מזווית יהודית. לאחרונה מקדם בית המדרש מספר שיתופי פעולה ביישובי הסביבה. בהרצאה מיוחדת שהתקיימה באבן שמואל מטעם בית המדרש, עסק הרב יונתן מילוא, במקומה של התורה בחברה המודרנית, לאור ההתפתחות המוסרית והתרבותית של החברה האנושית. תכנית הלימוד בבית המדרש פועלת יום בשבוע, וכוללת הרצאות של רבנים אורחים ורבני בית המדרש המיועדות לציבור הרחב.
בימים אלו החלה לפעול תכנית הסברה חדשה המיועדת לצוותי חינוך במוסדות החמ"ד ולתלמידות התיכון. התכנית כוללת הרצאות, הדרכות וחומרי הסברה המספקים לצוות החינוכי, כלים ומתודות להסברת ערכו של השירות הלאומי ולבירור המורכבות בשירות צבאי לבנות דתיות. כמו כן מתקיימות שיחות המיועדות לתלמידות י"א וי"ב ועוסקות בסוגיית השירות המשמעותי – היכן מתאים לי יותר לתרום? וסדנה בשיתוף ארגון 'תעסוקתי' שנותנת כלים מעשיים לבחירת שירות לאומי בהתאם לנתונים האישיים של כל אחת. עוד במסגרת התכנית מספק הארגון ייעוץ וליווי אישי לתלמידות הנמצאות בצומת דרכים, ובהמשך מתוכננים סיורי שטח, סמינריונים, בתי מדרש ייעודיים לנושא ועוד.