החל מגיל 16.5 את נחשבת כמלש"בית, כלומר 'מועמדת לשירות ביטחון'.
קצת אחרי גיל זה תקבלי לביתך זימון לצו ראשון, שמטרתו היא היכרות ראשונה של הצבא עם המלש"ב בכדי לקבל עליו נתונים ומידע ראשוניים, דבר שמסייע לנתב אותו בהמשך הליכי המיון. בהמשך מזומנות המלש"ביות גם ליום המא"ה (יום מיון, איתור והתאמה, שמסייע לצבא למיין את המלש"בים לתפקידים מתאימים) וכן מקבלות לביתן שאלון מנילה (,שאלון העדפות על מגוון התפקידים שלצה"ל יש להציע למלש"ב) לצורך התאמה של התפקיד הצבאי לכל מלש"בית.
אם את מבקשת לקבל פטור מהשירות הצבאי על רקע דתי, את צריכה, לאחר שהגעת לגיל 16.5, לגשת לבית הדין ולחתום שם על תצהיר, שעל פיו את אינך נוסעת בשבת, את שומרת על כשרות בבית ומחוצה לו, וכי 'טעמים שבהכרה דתית' מונעים ממך להתגייס, כלומר, יש לך קושי לשרת בצה"ל מסיבות דתיות.
התצהיר הזה צריך להגיע לידי הצבא. אפשר להביא אותו פיזית ללשכת הגיוס ואפשר לשלוח בדואר. חשוב מאוד: אם מביאים אותו ידנית, ניתן להגיש אותו לשומר בכניסה ללשכה, ואי אפשר לחייב אותך להיכנס ללשכה. יש לבקש אישור על מסירת התצהיר. אם שולחים, יש לשלוח בדואר רשום ולשמור את האישור על קבלת הדואר על ידי הנמען.
שלב זה אמור על פי החוק להיות הסופי מבחינתך, ואת אמורה לקבל לאחר זמן מה את הפטור לביתך.
אבל יש סיכוי לא קטן שבמקום הפטור, תקבלי לביתך זימון ל'ראיון מצהירת דת'. למה? או בגלל שיש לצבא חשד כלשהו שהתצהיר שלך הוא כוזב (בגלל תיכון חילוני, הגעה לצו ראשון, תמונות לא צנועות ברשת או אינדיקציות אחרות) או פשוט כי עלית בגורל להיות מזומנת לראיון גם ללא כל סיבה נראית לעין.
אם תגיעי לראיון, תישאלי שאלות ממספר תחומים:
בחודשים שלאחר מכן תקבלי תשובה האם אכן מאשרים לך את הפטור או שמא זכותך לפטור נשללה ומגייסים אותך.
כארגון ציבורי העוסק בענייני זהותה היהודית של המדינה אנחנו עוסקים בין השאר בנושא גיוס בנות דתיות לצה"ל, ובמסגרת זו אנו גם מעניקים סיוע משפטי לבנות שרשויות הצבא מקשות עליהן לקבל פטור על רקע דתי.
לכן, אם קיבלת זימון לראיון, או אם משום מה נאמר לך שאינך זכאית לפטור ואת חושבת שנעשה לך עוול, את מוזמנת לפנות אלינו, ונשמח לסייע לך.
ככלל, על פי החוק, יש להישמע לכל צו המגיע מרשויות הצבא.
בפועל, גם אם לא תלכי לצו ראשון לא יאונה לך כל רע (מלבד זימונים חוזרים ונשנים שיגיעו לביתך), ובלבד שתטפלי בנושא ההצהרה והפטור, ולא תזניחי את זה.
עד 90 יום לפני מועד הגיוס אפשר להגיש את ההצהרה. כמובן שלא מומלץ לחכות למועד זה, אלא כדאי לסדר את העניין כמה שיותר מוקדם.
כאמור, על פי החוק, אפשר להגיש את ההצהרה עד 90 יום לפני מועד הגיוס. זה אומר, שאפשר כמובן להתחרט גם אם התחלת בהליכי המיון. עם זאת, תהיי מוכנה לזה שזה ידליק "נורה אדומה" אצל רשויות הגיוס, שכנראה יזמינו אותך לראיון, וינסו להבין מה פתאום שינית את דעתך.
כפי שכתבנו לעיל, על פי החוק, יש להישמע לכל צו המגיע מרשויות הצבא. בפועל, לא יבואו לקחת אותך בכח לראיון. אבל אם זה לא יטופל, בין אם על ידי הליכה לראיון ובין אם על ידי פנייה משפטית, בסופו של דבר יגייסו אותך.
בדיוק בגלל מקרים כאלו, אנחנו מאוד ממליצים לשלוח את ההצהרה בדואר רשום ולא להגיע בפועל ללשכה.
את ממש לא חייבת לענות על שאלות שמטרידות אותך או חודרות לפרטיותך. ובוודאי שאינך צריכה לתת את הפלאפון בשביל שיחטטו לך בו. אי אפשר לעשות דבר שכזה ללא צו של בית משפט.
החוק לא מגדיר ענייני צניעות כמדד לקבלת הפטור, אבל משום מה בצה"ל כן חושבים שהם יכולים להחליט מי דתייה ומי לא לפי רמת הצניעות. לכן תצפי לאפשרות שיקשו עלייך לקבל את הפטור. במקרה שכזה, בהנחה שאת אכן עומדת בדרישות החוק (שבת, כשרות וסיבות דתיות לאי הרצון להתגייס) את מוזמנת לפנות אלינו לסיוע.
נכון. כחלק מהבירור שעושים בראיונות, מנסים גם לבדוק את רמת הידע של הנערה. הרבה מהשאלות הן כאלו שלא כל נערה דתייה יודעת לענות עליהן. זו אחת הסיבות שאנחנו ממליצים להתקשר אלינו לפני הריאיון, בכדי שנעזור לך להתכונן.