בשבועות האחרונים עוסקים בכירי הרבנים בציונות הדתית באיסוף עדויות של חיילות דתיות על חוויותיהן הבעייתיות - בעיניהן ובעיניהם - מהשירות הצבאי. היוזמה נולדה כחלק ממשבר האמון הגובר בין המגזר לצה"ל וכוללת ראשי ישיבות הסדר, ישיבות גבוהות, מכינות קדם צבאיות, ואפילו מדרשות לבנות דתיות, שמתגייסות לצבא בהמוניהן חרף הסתייגות הרבנים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"האוהל שלנו מעורב, וכבת דתייה שמעולם לא נגעה בבן, לישון עם בן באותו אוהל היה בעייתי מאוד", סיפרה אחת מאותן חיילות דתיות שהעדויות שלהן נאספות. "כשהגיע זמן תפילה אמרו לי שאני צריכה להתפלל באוהל, שבו כל הבנים האלה, חצי עירומים. הלכתי למפקד והוא הבין והבטיח שזה לא יקרה יותר - אבל הוסיף שביומיים הקרובים אצטרך להתמודד עם זה".

לדבריה, "בגלל שאנחנו ברמה נוחה אחד עם השני, הם חושבים שאפשר לעשות דברים כמו לחבק אותך מאחורה, להרים אותך או לנשק אותך על הלחי" - דברים שלא חשה עמם בנוח כמי ששומרת נגיעה".

חיילת נוספת סיפרה על מד"ס אותו הוביל חייל גבר - "כבחורה דתיה, זה לא מקובל עליי", אמרה. "ישבו מסביב המון אנשים, שבאו לשבת ולתצפת על הבנות שעושות מד"ס". היא תיארה את החוויה כ"טראומטית". חיילת שלישית שיתפה כי מצאה עצמה בזמן שמירה בשבת עם חייל שכיבה את האור וצפה בסרט, סיטואציה שגרמה לה לחוסר נעימות רבה שהובילה ליציאתה מהש"ג.

"השירות המשותף הוא קו אדום"

פורום הרבנים, שמרכז את המוסדות שמגייסים את תלמידיהם באלפים כל שנה לצבא, התכנס השבוע בביתו של הרב חיים דרוקמן, זקן רבני הציונות הדתית, כדי לנסות ליישר קו ולהרגיע את הרוחות. "הנושא של שירות משותף הדליק את כולם, ללא יוצא מהכלל, כולל אלה שבעד שירות בנות דתיות בצבא, כי זה קו אדום", אמר הרב דרוקמן, "חשתי משבר אמון עמוק עם צה"ל".

זו לא היוזמה היחידה. השטח רותח, ורבנים נוספים כבר יצאו בהתארגנויות משלהם. תובנה אחת משותפת לכולם: משהו לא טוב עובר על יחסי צה"ל והציונות הדתית. מהמאבק על אגף תודעה יהודית, דרך האיסור על גידול זקנים הזקנים, סערת הרב הצבאי הראשי, ועכשיו היוזמה לשלב שילוב בנות בשריון.

"אם הם ימשיכו בדרך הזאת, כנראה שציבור גדול של מתגייסים - שזה היום 30% מהצבא - ייאלץ להדיר את רגליו מהשריון וממקומות משמעותיים אחרים, וחבל". הרוח הזאת מחלחלת גם לתלמידים בשטח, וכ-1,500 בני ישיבות כבר חתמו על עצומה בה הם מוחים נגד שירות מעורב.

בצה"ל רואים זאת, ומקווים כי הצוות לבחינת פקודת השירות המשותף ירגיע את הרוחות. גורמים בכירים מסרו היום ביחס לעדויות כי ייתכן והיו תקלות נקודתיות שיטופלו על ידי המפקדים, והבהירו שוב כי מבחינת הצבא אין משבר אמון מול הציונות הדתית, וכי המטרה היא לאפשר לכולם שירות מכבד - לגברים ולנשים.