ועדת פטור על רקע דת

 

הנדון: מדיניות ועדת דת

1. כאמור בסעיף 39 (ג) לחוק שירות ביטחון, יוצא צבא, אישה, שהוכיחה באופן שנקבע בתקנות - לרשות שנקבעה על פיהן, כי טעמים שבמצפון או טעמים שבהווי משפחתי דתי מונעים אותה מלשרת בשירות בטחון, פטורה מחובת אותו שירות.2. ככלל, הדרך המקובלת, לבנות דתיות המבקשות לקבל פטור דת הינה בשלב המלש"ב על ידי הצהרה בפני שופט או דיין בבית דין רבני כאמור בסעיף 40 לחוק שירות הביטחון.

3. במידה ובת דתייה לא הצהירה בשלב המלש"ב, התגייסה לצה"ל, ובמהלך שירותה הצבאי נוכחה לדעת כי לא מתאפשר לה לשלב את אורך חייה הדתי לצד שירות בצה"ל, תינתן לה הזכות להגיש בקשה לפטור מטעמי דת, שתבחן במסגרת ועדת דת במהלך שירות החובה.
4. מטרתה של הנחיה זו לפרט את נהלי הגשת בקשה לפטור מטעמי דת וכן את נוהל בחינת הבקשות.
5. בהנחיה זו:
א. "הגורם המוסמך" - מפקד מיטב או קצין מטעמו בדרגת סא"ל לגבי חיילות, ראש מחלקת הסגל או קצין מטעמו בדרגת סא"ל לגבי קצינות.
ב. "קצינת טיפו"ח" - קצינת טיפול בחיילות ברבנות הצבאית או נציג הרבנות הצבאית שהוסמך ע"י הרבצ"ר לעניין הוראה זו.
ג. "ראש תחום בת חיל" - קצינה שהוגדרה על ידי מפקד מיטב כאחראית על הליווי, ההסברה וההשמה של חיילות ומלש"ביות דתיות.
ד. נציג מנהל האוכלוסיות -  קצין בדרגת רס"ן לפחות שהוסמך ע"י ר' מנהל האוכלסיות לעניין הנחייה זו.

6. יודגש כי הוראות הק"א 30-01-07 "ועדות התאמה לשירות" יחולו בכל עניין אשר לא הוסדר בהנחיה זו.
 
הגשת הבקשה
7. חיילת בשירות חובה, רשאית להגיש בקשה לפטור משירות ביטחון מטעמים שבדת, ובלבד ששירתה שירות תקין של שלושה חודשים, לכל הפחות.
8. יודגש, כי במקרים חריגים, תתאפשר לחיילת ששירתה פחות משלושה חודשים להגיש בקשה לפטור, זאת באישור הגורם המוסמך.
9. חיילת יהודיה אשר הגישה בקשה, תרואיין על ידי קצינת הטיפו"ח. לאחר הראיון תגבש קצינת הטיפו"ח המלצה בנושא ותעבירה לגורם המוסמך.
10. הבקשה תוגש באמצעות גורמי הת"ש ביחידת החיילת לגורם המוסמך, בצירוף המסמכים הרלוונטיים: חוו"ד מפקדים, חוו"ד רב היחידה, המלצת קצינת הטיפו"ח, מסמך מבית דין רבני המעיד על כך שהצהירה החיילת כי טעמים שבהכרה דתית מונעים אותה מלשרת בשירות ביטחון או כל מסמך אחר רלוונטי.

11. מפקדי החיילת יהיו מחויבים לאפשר לחיילת לגשת לבית הדין הרבני על מנת למסור את ההצהרה.
14. הגורם המוסמך יבחן את הבקשה ואת המסמכים הרלוונטיים, לרבות המלצת קצינת הטיפו"ח או המלצת נציג מנהל האוכלוסיות, ויחליט האם להביא את עניינה של החיילת
לדיון בפני ועדת דת.
15. מקום שבו התרשם הגורם המוסמך כי עניינה של החיילת צריך להידון בפני ועדת התאמהלשירות, תופנה הבקשה לגורמים הרלוונטיים ועניינה יידון כאמור בהק"א 30-01-07

"ועדות התאמה לשירות - חוגרים בשירות חובה".
16. ככלל, תתקיים הוועדה בנוכחותה של החיילת. אולם, אם זומנה החיילת לוועדה אך לא התייצבה, רשאי יו"ר הוועדה לקיים את הוועדה שלא בפניה לאחר שערך בירור מול החיילת ובחן את סיבות אי ההתייצבות.
17. וועדה הדנה בחיילות יהודיות תורכב מיו"ר בדרגת סא"ל אשר ימונה ע"י הגורם המוסמך, ויהיו חברים בה ראש תחום בת חיל במיטב, קצינת טיפו"ח, קצינת ק"ש והרב הצבאי של מיטב.
19. הוועדה תתכנס במועדים שייקבעו ע"י יו"ר הוועדה, בתדירות קבועה.
20. הוועדה תבחן את מהלך שירותה של החיילת, בשים לב לשאלת היותה מנועה לשרת בשירות צבאי לנוכח אורח חייה הדתי, ותמליץ לגורם המוסמך על אחד או יותר מאלה:
א. שינוי שיבוצה של החיילת (בין אם בתפקיד או ביחידה, בין אם בתוך הסמכות או דרך מיטב)
ב. קיצור שירותה של החיילת מטעמי דת בתקופה שתיקבע ע"י הוועדה;
ג. פטור משירות ביטחון מטעמי דת;
ד. המשך שירותה של החיילת;
21. הגורם המוסמך יבחן את המלצות הוועדה ויחליט אם לקבלן, כולן או מקצתן. תשובה לבקשת החיילת תימסר תוך 14 יום ממועד כינוס הוועדה.

בקשה חוזרת
22. החיילת רשאית להגיש בקשה לעיון חוזר בהחלטה. הבקשה תיבחן ע"י הגורם המוסמך בשנית. יובהר כי לא ניתן להגיש בקשה נוספת לערר על החלטת הגורם המוסמך כאמור בסעיף זה.